Ανακάλυψε το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ

Γνώρισε το πλουσιότερο Ψηφιακό Αρχείο της Ελλάδος, ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εικόνα και ήχο. Εξερευνώντας κανείς τον διαδικτυακό τόπο θα βρει χιλιάδες ρεπορτάζ, ειδήσεις και εκπομπές ενημερωτικές, ψυχαγωγικές τηλεοπτικές, φωτογραφίες, παρτιτούρες, δίσκους και cd… που διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται.Ένας μοναδικός εθνικός πλούτος τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού, φωτογραφικού και έντυπου υλικού, που αποτελεί περίπου το 70% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδος, βρίσκεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ ξεκίνησε από το 2008 την καταγραφή, διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του οπτικοακουστικού της αρχείου. Ένα μέρος αυτού του θησαυρού, που έχει περάσει και από την τεχνική διαδικασία της ψηφιοποίησης είναι σήμερα στη διάθεση μέσα από την ιστοσελίδα www.ert-archives.gr

Συνολικά, το Αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει:

  • Tην Ταινιοθήκη Τηλεόρασης: Διαθέτει πάνω από 108.000 ώρες εκπομπών με 90.000 εκπομπές σε βίντεο και 18.000 ταινίες φιλμ από εκπομπές (όπως για παράδειγμα ενημερωτικές, μουσικές, παιδικές, ντοκιμαντέρ, εικαστικά). Mέρος του Αρχείου της Ταινιοθήκης Τηλεόρασης είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.
  • Tο Αρχείο Ειδήσεων Τηλεόρασης: Διαθέτει ανεκτίμητης ιστορικής αξίας οπτικοακουστικά αρχεία, που φθάνουν τους 50.000 τίτλους ή τα 3.338.000 μέτρα φιλμ. Επίσης, περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδων ρεπορτάζ, ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 μέχρι σήμερα. Mέρος του Αρχείου Ειδήσεων Τηλεόρασης είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.
  • Tο Αθλητικό Αρχείο Τηλεόρασης: Διαθέτει περίπου 50.000 ρεπορτάζ, ειδήσεις και αθλητικές εκπομπές που έχουν καταγράψει την εκάστοτε αθλητική επικαιρότητα. Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.
  • Tο Κοινοβουλευτικό Αρχείο Τηλεόρασης: Διαθέτει πάνω από 3.500 οπτικοακουστικά αρχεία με περίπου 3.000 ώρες κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων και εκπομπών. Σε αυτό εντοπίζονται αρχεία από το 1975, όπως είναι η εκπομπή για την ψήφιση του Συντάγματος. Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.
  • Tο Αρχείο Ειδήσεων Ραδιοφώνου: Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.
  • Tο Αθλητικό Αρχείο Ραδιοφώνου: Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.
  • Τη Θεατρική Βιβλιοθήκη Ραδιοφώνου: Διαθέτει κατάλογο περιεχομένου με θεατρικά έργα. Από αυτά υπάρχει αντιστοιχία κειμένου και ηχογραφημένου έργου για 800 έργα. Ο κατάλογος περιεχομένου είναι προσβάσιμος στον διαδικτυακό τόπο.
  • Δισκοθήκη–Ταινιοθήκη Ραδιοφώνου: Διαθέτει περίπου 130.000 μαγνητοταινίες από σπάνιες εκπομπές μουσικής, θεάτρου, λόγου κ.α, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Η Δισκοθήκη φιλοξενεί 100.000 δίσκους και 26.000 cd με ελληνικό, κλασικό και ξένο ρεπερτόριο που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Το Αρχείο δε διατίθεται επί του παρόντος στον διαδικτυακό τόπο.
  • Μουσική Βιβλιοθήκη: Διαθέτει περίπου 15.000 τίτλους έργων -παρτιτούρες, πάρτες-. Πρόκειται για έντυπες εκδόσεις και χειρόγραφα μουσικών έργων των τελών του 19ου αιώνα έως σήμερα. Μέρος των έργων αυτών είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο και σταδιακά θα εμπλουτίζεται.
  • Tο Φωτογραφικό Αρχείο-Συλλογές: Διαθέτει πάνω από 300.000 φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και του Αλβανικού Έπους. Συμπληρώνεται με εικόνες από την πολιτική, καλλιτεχνική, κοινωνική ζωή της Αθήνας του 20ου αιώνα και τη δραστηριότητα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Πλήθος φωτογραφιών είναι προσβάσιμο στον διαδικτυακό τόπο. Σταδιακά οι συλλογές θα εμπλουτίζονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>